Raport Forum ONG

Zoltán András

FORUM ONG la Casa Rudolf Steiner din Bucureşti –

O întâlnire a forţelor active de voinţă

Sâmbătă, 21 noiembrie 2009, la sediul Societăţii Antroposofice din România, Casa Rudolf Steiner din Bucureşti, a avut loc, la iniţiativa lui András Zoltán, o întâlnire a mai multor organizaţii non-guvernamentale, din dorinta de a face cunostinţă reciproc cu proiectele şi viziunea fiecărui ONG participant şi de a stabili o colaborare şi o reţea de sprijin.

Au participat 17 organizaţii non-guvernamentale şi cca. 25 de persoane.

A fost o întâlnire a forţelor de voinţă active care acţionează în oameni, o întâlnire a iniţiativelor care contribuie cu proiecte, mai mici sau mai mari, la “normalizarea” vieţii sociale, am putea spune, la însănătoşirea Pământului şi redresarea unor dezechilibre ecologice. Utilizând sintagma creata de Paul H. Ray (v. http://www.culturalcreatives.org/ si http://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_Creatives ), a fost o întâlnire a unor creativi culturali (puteţi afla dacă sunteţi un creativ cultural consultând următorul chestionar http://www.culturalcreatives.org/questionnaire.html ).

Imediat după sosirea în sala mare de la etaj, atmosfera s-a încălzit repede şi firesc, în timp ce participanţii făceau cunostinţă între ei destins şi deschis şi în timp ce persoanele care aduseseră materiale promoţionale, gustări şi băuturi bio şi mici mostre de produse bio le etalau pe măsuţele din fundul sălii.

Pentru inceput, Ana Maria Gombos de la fundaţia EMMA http://www.organizatiaemma.ro/ a povestit pe scurt istoria organizaţiei sale si a familiarizat participanţii cu problema copiilor născuţi fără viaţă, precum şi a tratamentului inuman de care suferă în maternităţile din România mamele, neputându-şi vedea şi chiar îngropa copiii născuţi fără viaţă.

Pe o nota puţin mai senină, Ştefan, iniţiatorul grupului de iniţiativă Rudolf rudolf-voluntar.blogspot.com, a prezentat povestea de succes a casei pentru copii din Valea Plopului, unde locuiesc 6 copii de diverse vârste, fără părinţi, fiind îngrijiţi şi educaţi prin eforturile fundaţiei “Pro Vita” www.provitabucuresti.ro. “Pro Vita” strânge fondurile pentru finanţarea acestei iniţiative prin vânzarea de jucării numite “Rudolfi” şi de alte cadouri confecţionate de un mic număr de artişti plastici, în frunte cu Ştefan.

Tea Vasilescu de la Charitygift.ro www.charitygift.ro a prezentat pe larg proiectul său, un portal pe internet unde se fac vânzări de obiecte-cadou, din care 10% merg către un ONG dintr-un portofoliu destul de amplu. Charitygift.ro a împlinit de curând 1 an de la înfiinţare, aniversare ţinută pe 17 noiembrie 2009 la clubul Fabrica din Bucureşti printr-un concert caritabil la care au cântat pro bono mai multi artişti, printre care şi Sarmalele Reci (András Zoltán).

Sebastian Stănculescu a prezentat activitatea Secţiunii de Tineret http://www.stineri.ro/ a Societăţii Antroposofice din România, ca o platforma de întâlnire a tinerilor cu căutari spirituale care doresc să se implice în social, dând ca exemplu Simpozionul de tineret de la Simeria Veche http://www.simpozion.org/ , aflat în 2009 la cea de-a VI-a ediţie.

Mihaela Mihăescu, de la Asociaţia IHTIS,  http://asociatia-ihtis.ro asociaţie ortodoxă, înfiinţată în 2004 de un grup de tineri cu dizabilităţi fizice, a ţinut o impresionanta prezentare a organizaţiei sale şi a succeselor înregistrate până acum, dar şi a perspectivelor optimiste de a înfiinţa un Centru de Viaţă Independentă pentru persoanele cu dizabilităţi. Participanţii au avut bucuria de a avea printre ei nu un “handicapat în scaunul cu rotile”, ci o fiinţă umană, cu demnitate, cu aspiraţii şi cu o voinţă puternică.

Oana Ioniţă de la Fundaţia Raţiu România, organizaţie de intervenţie socială prin artă

http://www.fundatiaratiuromania.eu/ a făcut o succintă prezentare a activităţilor organizaţiei sale şi si-a exprimat disponibilitatea de a sprijini orice iniţiative şi proiecte legate de societatea civila în viitor.

După o scurtă pauză de cafea şi ceai – în care, pe lângă cafeaua bio “fair trade” fără cofeină şi diversele ceaiuri bio, s-au băut sucuri de mere şi un vin bio donate de magazinul Pukkafood din Bucuresti http://www.pukkafood.ro/ro/ şi s-au ronţăit biscuiţi bio şi croissante înmuiate în cremă de cânepă oferita de Canah Shop http://www.canah-shop.ro/. În pauză participanţii s-au putut cunoaşte personal mai bine, admirând între timp pereţii pictaţi şi însăşi amploarea sălii mari, apreciind atmosfera deosebită creată de acest spaţiu, a urmat, la rugămintea mai multor participanţi, o prezentare cuprinzătoare a antroposofiei ca viziune asupra fiintei omului si asupra lumii, a miscarii antroposofice în lume si a contributiei antroposofiei în diversele domenii – agricultură, ecologie, medicină şi farmaceutică, pedagogie, arte, matematică şi astronomie etc. – , făcută de Zoltán, din partea Societăţii Antroposofice din România www.antroposofie.ro , încheiată cu o invitaţie către toţi participanţii de a semna petiţia Eliant www.eliant.eu , prin care putem susţine serviciile, produsele şi iniţiativele antroposofice alternative în Uniunea Europeană.

Ciprian Gheorghe, de la asociaţia de pacienţi de medicină antroposofică APMAR Antrosana www.antrosana.ro a prezentat pe scurt activitatea APMAR de până acum şi a vorbit pe larg despre medicina antroposofică şi despre provocarea de a alege alte căi de tratament decât cele convenţionale, care se dovedesc pe zi ce trece mai inadecvate omului actual.

George Oprea, co-fondator al Fundaţiei Alma-Sophia contact@almasophia.ro , a prezentat, împreună cu Ciprian, un proiect de conferinţe care ar trata, printre altele, diverse afecţiuni privite din perspectiva medicinei antroposofice.

Cristiana Bobîrnac, alături de Ana Paladus şi Bogdan Gioara, au prezentat mai multe campanii de succes ale organizaţiei Reper Verde, respectiv Reper 21  (http://reperverde.ro/ si http://www.reper21.org/ ) – campanii de responsabilizare a consumatorilor, cum ar fi

“Mărţişorul verde” http://www.reperverde.ro/campanii/Martisorul-Verde-2009-103.html , “Moşul verde” http://www.reper21.org/index.php?lang=1&page=71 , dar şi un recent proiect “Turism verde în Delta Dunării” http://www.reperverde.ro/campanii/Turism-verde-in-Delta-Dunarii-133.html pentru susţinerea durabilă a Deltei Dunării, una din cele mai importante surse de biodiversitate din lume şi, totodată, una din regiunile cele mai reprezentative pentru identitatea României.

Prezentarea lor a dat curs şi la discuţii deschise pe tema ecologiei în general, amintindu-se, de exemplu, problema poluării rezultate din creşterea intensivă a animalelor (“producerea unei calorii animale costă cât şapte calorii vegetale”) sau problema morală a consumului excesiv de resurse pentru producţia de bumbac, faţă de producerea tradiţionala a cânepii, mult mai puţin costisitoare ca resurse.

Ileana Toma, directoarea grădiniţei Waldorf  Christophori Internaţional www.christophori.ro , a contribuit şi ea la diversele discuţii cu exemple de evenimente organizate la sediul grădiniţei cu părinţii Waldorf şi s-a arătat la rându-i disponibilă să (co-)organizeze evenimente pentru părinţi responsabili, dar şi să ajute alte iniţiative.

Oana Suciu de la Agentgreen www.agentgreen.ro şi de la www.canah-shop.ro a prezentat un caz extrem de grav de încălcare a legislaţiei europene de către autorităţile locale din România, prin care ultimul PFI peisaj forestier intact din Europa poate fi distrus prin construirea unui tronson de drum naţional care ar traversa Parcul Naţional Retezat şi a invitat la semnarea petiţiei online http://www.petitieonline.ro/petitie/stop_dn_66a_salvati_muntii_retezat_de_asfalt_-p42204039.html de către cât mai mulţi.

Organizaţia Shareyes www.shareyes.org a fost prezentă prin doi reprezentanţi ai săi. Sorin Paraschiv a făcut o prezentare generală a organizaţiei, ale cărei obiective constau în cultivarea vieţii prin sport (cultura mişcării “mens sana in corpore sano”), natura (cultura ecologiei) şi cultura (viaţa spirituală, bazată pe dialog intercultural), după care a vorbit mai în amănunt despre un proiect major al organizaţiei plănuit pentru vara anului 2010: susţinerea pe teritoriul României a proiectului intercultural lansat de Bruno Baumann, sub forma unui convoi care va traversa Europa trecând prin România, apoi Turcia, luând apoi anticul Drum al Mătăsii, pentru a ajunge la Expoziţia Internatională de la Shanghai, unde, alături de multe pavilioane naţionale, iurta convoiului intercultural al lui Baumann va avea un loc de sine stătător ca proiect.

Organizaţia Shareyes este formată din tineri cu căutari spirituale diverse, în special cu orientare budistă.

Şi în final, dar nu în ultimul rând, Mihai Mihăescu, alături de Mioara Gheorgiu şi Dana Stancea, din partea Societăţii Antroposofice din România – Ramura Craiova, ca asociaţie de sine stătătoare juridic, au prezentat proiectul lor, construirea sediului asociaţiei pe “Dealul cu măceşi” aflat la scurtă distanţă de ieşirea din Craiova. Mihai a prezentat istoricul lucrărilor, de la faza de schiţă şi proiect şi până la momentul actual, când clădirea aşteaptă închiderea oficială a proiectului. Lucrările au fost finanţate până în prezent din bugetul propriu al lui Mihai, precum şi din donaţii strânse în două mici turnee artistice din Germania şi Austria. Pentru încheierea lucrărilor, mai e nevoie de nişte bani pentru uşi şi ferestre, pe care membrii asociaţiei îi caută din eventuale sponsorizări. Casa va fi un interesant centru cultural şi spaţiu pentru conferinţe, întâlniri şi proiecte, loc deosebit de important şi necesar dat fiind contextul (sub-)cultural actual al Craiovei.

Câteva cuvinte a rostit şi Andra Mihai, membră a asociaţiei Prietenia din Pantelimon, povestind despre activităţile atelierelor protejate ale asociaţiei şi despre obiectele efectuate de tinerii [cu nevoile speciale] încadraţi acolo.

Au mai fost prezenţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor Verii Botez Art SRL www.veriibotez.ro, care se ocupă cu vânzarea de obiecte de artă populară autentice prin Monica Botez (“chiar dacă nu suntem un ong, ci un srl”, a spus Monica), precum şi Societatea Vegetarienilor din România http://www.svr.ro/ , organizaţie “pentru animale, mediu şi oameni”, care însă nu a putut participa, din păcate, şi nu a avut în persoana Dariei Vasilescu un reprezentant oficial la aceasta întâlnire, ci doar “un simplu membru”, cum a fost şi cazul Oanei Suciu (“tot simplu membru”).

Întrunirea – mult mai lungă şi plină de detalii importante chiar decât acest modest raport – a durat cu două ore mai mult decât fusese planificată, însă în incheiere participanţii s-au declarat bucuroşi şi dornici ca asemenea întâlniri să se repete cât mai des în viitor.

Corespondenţa prin email care s-a născut de atunci a scos deja în evidenţă dorinţa de a conlucra la proiecte comune, cum ar fi, de exemplu, o serie de proiecţii de materiale video pe teme ecologice şi cercuri de discuţii despre problemele existente, dar şi iniţiative legate de educarea părintilor în creşterea copiilor, ori o abordare mai conştientă a alimentaţiei sănătoase şi juste.

Casa Rudolf Steiner a fost considerată ca un spatiu foarte primitor în care asemenea întruniri ar fi foarte potrivite.

A consemnat

András Zoltán

Tags: