Nodul lunar al lunii aprilie 2020

05/04/2020 B.S.

Încercând să pătrund evenimentele ultimelor săptămâni, m-am întrebat când a fost ultima oară când întreaga lume a fost într-o asemenea stare de panică. Când s-a gândit populaţia Pământului la o singură problemă globală cu o frică atât de cumplită? Când s-a mai întâmplat ca o parte din omenire să se simtă atacată de un duşman invizibil? Treptat, amintirea acţiunilor teroriste din 11 septembrie 2001 mi-a apărut în memorie. Să ne reamintim cum avioane deturnate loveau atât clădirea Pentagonului, cât şi Turnurile Gemene din oraşul New York, distrugându-le pe cele din urmă. Întreaga lume asista atunci la atacul de neimaginat asupra celei mai vizibile părţi a Statelor Unite.

Rudolf Steiner ne-a avertizat cu privire la încarnarea lui Ahriman la începutul celui de-al treilea mileniu. Nu ar trebui să neglijăm, aşadar, că puteri imense ce vor fi direcţionate în acest scop. Într-una dintre conferinţele în care s-a referit la acest eveniment,[1] Steiner a vorbit despre mijloacele folosite de Ahriman pentru a înşela omenirea. Primul dintre acestea este menţinerea omenirii în iluzii bazate pe rezultate ştiinţifice. Ştiinţa materialistă a fost capabilă să producă nu doar reprezentările unei lumi mecanice ce funcţionează fără intervenţie divină, ci şi nenumărate device-uri ce imită realitatea. În această privinţă, ultimul deceniu a fost extrem de productiv, căci am asistat la răspândirea rapidă a smartphone-urilor şi reţelelor wireless, care acum înconjoară planeta, menţinând oamenii tot mai mult în „realitatea virtuală”.

Al doilea mijloc pe care Steiner l-a menţionat este întrebuinţarea emoţiilor negative pentru a împărţi oamenii în grupuri ce se urăsc între ele. Să ne gândim la numeroasele atacuri teroriste de pe întinsul globului ce nu au adus decât ură între oameni, începând din 2001. Pe de o parte, lumea vestică, încercând să se lupte cu fundamentalismul islamic, iar pe de altă parte Orientul Mijlociu, invadat de puteri străine în numele democraţiei. Ambele tabere trăiesc cu frică, deşi abordarea ei e diferită. Unele state occidentale au introdus controlul de stat şi supravegherea tuturor cetăţenilor, aşa cum s-a arătat a fi cazul în Statele Unite cu National Security Agency (NSA). În cealaltă parte a lumii, am asistat la ascensiunea Statului Islamic, care a fost cu mult mai barbar decât regimurile autoritate ce l-au precedat. Şi toate aceste evenimente au avut la rădăcini seria de atacuri care a început pe 11 septembrie 2001. Putem aşadar să conchidem că încarnarea lui Ahriman în emisfera vestică are cu siguranţă ceva de-a face cu atacurile teroriste.

Şi unde ne aflăm astăzi? Suntem tocmai la primul nod lunar de la atacul din 11 septembrie. Într-adevăr, dacă luăm în consideraţie cei 18 ani şi 7 luni necesari pentru ca Luna să parcurgă un ciclu complet (aflându-se apoi fix în aceeaşi poziţie faţă de Pământ), atunci evenimentele din 11 septembrie 2001 se vor reflecta în luna aprilie 2020!

Având acest lucru în conştienţă, ne putem întreba: Ce s-ar fi întâmplat, dacă actuala epidemie de CoVid-19 nu ar fi avut loc, prin urmare nici răspunsul autorităţilor din diferite state de restricţionare a libertăţilor în întreaga lume? În loc să fie izolaţi în casele lor, mult mai mulţi oameni s-ar fi adunat în biserici, grupuri religioase sau spirituale, pentru a sărbători Paştile. Învierea lui Christos aduce comuniune între oameni, chiar şi atunci când au viziuni diferite despre lume.

Ca urmare a măsurilor restrictive impuse aproape pretutindeni, oamenii se confruntă cu dificultăţi sau cu imposibilitatea de a se aduna împreună, în grupuri mai mari, în numele lui Christos. Este pentru prima dată de la începuturile creştinismului, când bisericile dintr-o mare parte a lumii nu pot să organizeze slujbe religioase de Paşti, într-un moment când sunt foarte necesare! Acelaşi lucru este valabil şi pentru grupurile antroposofice, care nu se pot întâlni în perioada de Paşti ca urmare a acestor restricţii.

Desigur, nu toate statele au suspendat adunările religioase, iar întâlnirile în grupuri mici pot încă avea loc. Totuşi, este un atac vizibil la sfera cultural-spirituală a organismului social! Şcolile au fost primele instituţii închise aproape în fiecare ţară. Copiii care ar trebui să se bucure de căldură şi de lumina soarelui în această perioadă din an (acestea contribuind la sănătatea sistemului ritmic) sunt ţinuţi în case, în multe locuri în apartamente la bloc.

Lipsa activităţii spirituale, izolarea oamenilor, precum şi ideea că orice altă fiinţă umană e o potenţială ameninţare la sănătatea proprie, sunt cele mai necreştine evenimente ale timpurilor noastre! Trebuie să ţinem ochii deschişi, deoarece scopul lui Ahriman este ca fiecare om să fie conectat cu celălalt doar prin tehnologie, şi nu prin întâlniri directe.

Ne putem reaminti faptul că Ahriman îşi bazează activitatea în lume pe forţele electricităţii şi magnetismului (de natură duală: pozitiv-negativ) care sunt influenţate de constelaţia Gemenilor.[2] Nu este aşadar întâmplător simbolul Turnurilor Gemene din New York, ţinta avioanelor deturnate. În mod interesant, astăzi New York-ul are cele mai multe cazuri de infecţii cu CoVid-19 din SUA. Însă, ţinând seama de perspectiva nodului lunar, nu este dificil de sesizat legătura. Să mai notăm faptul că Luna era în semnul Gemeni la momentul atacului terorist.

Este vreo legătură între actuala pandemie şi radiaţia electromagnetică, ce rezultă din recenta implementare a tehnologiei 5G, aşa cum a susţinut cu curaj Dr. Thomas Cowen? Reţelele wireless funcţionează prin microunde, care, ca efect secundar, încălzesc ţesuturi şi deteriorează celule (în mod similar dar mai puţin puternic decât într-un cuptor cu microunde), proces care poate duce la un mediu favorabil pentru răspândirea infecţiilor. Totuşi, nu voi încerca să susţin aici ipoteza Dr. Cowen. Pentru mine pare mai probabil ca această epidemie, cât şi altele care au avut anterior originea în China, să aibă o anumită legătură cu atmosfera unei societăţi conduse pe baza fricii, unde ştiinţa materialistă este bine reprezentată.

Rudolf Steiner a susţinut în mod repetat că virusurile şi bacteriile nu reprezintă cauza bolii, ci doar indicatori ai prezenţei acesteia. În schimb, gândurile materialiste pe care oamenii le duc în somn, precum şi temerile lor egoiste, contribuie la cultivarea bacililor.[3] Steiner a indicat totodată aici faptul că aceste entităţi parazitare sunt semne ale prezenţei lui Ahriman în lume.

Astfel, putem ajunge la concluzia că răspândirea acestor entităţi parazitare are aceeaşi rădăcină precum tehnologia modernă: inspiraţia lui Ahriman. Nu este o surpriză, aşadar, că partea mediană a omului (sistemul ritmic: inima şi plămânii) este cea mai vulnerabilă la această epidemie. Această parte mediană este supusă celui mai mare atac de decenii, şi este clar pentru orice observă acest lucru, că intensitatea sentimentului, la cei mai mulţi oameni, nu mai are profunzimea pe care o avea în trecut.

Fireşte, lumea digitalizată are o contribuţie semnificativă la actuala absenţă a emoţiei şi interiorizării, decurgând din viziunea materialistă asupra lumii. Acum o sută de ani, Rudolf Steiner spunea că maşina de scris şi cinematografia sunt invenţiile cu influenţa cea mai ahrimanică asupra sufletului omenesc. Astăzi, ele sunt unite într-un singur device: smartphone-ul, conectat mereu la reţelele de socializare prin radiaţia microundelor. Într-o conferinţă, Steiner adăuga că nu există nicio metodă mai bună de educare a oamenilor în sens materialist decât cinematografia, care nu cuprinde niciun fel de adevăr.[4] Şi ce întâlnim astăzi pe reţelele de socializare: mii de explicaţii despre cea mai bună metodă de a „lupta cu virusul”, însă niciuna dintre ele nu implică educaţia propriu-zisă într-o viziune spirituală asupra lumii.

Aşadar, cum putem noi, oameni ce trăiesc în epoca mihaelică, să abordăm acest fenomen? În primul rând, trebuie să luptăm în mod activ cu orice stare de panică şi cu gândirea materialistă despre această problemă. Nu ne putem lăsa înşelaţi de măsurile inspirate de frică, bazate pe identificarea altor oameni ca potenţiale riscuri de infectare, ci e nevoie să ne găsim curajul şi să ne amintim cuvintele lui Christos: „acolo unde doi sau trei sunt adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.” Singurul mod prin care putem lucra împotriva inducerii în eroare ahrimanice este să dezvoltăm nevoia de comunitate, cultura de a fi împreună – dacă acest lucru nu e posibil la nivel fizic, atunci trebuie să ne înălţăm înspre eteric.

Întrucât evenimentele din 11 septembrie 2001 nu au adus nimic altceva decât panică în lume, este cât se poate de firesc ca nodul lunar din această perioadă să le reflecte. Şi deoarece virusurile au de-a face cu frica oamenilor, un lucru decurge din celălalt. Însă actuala pandemie poate fi leacul pentru lumea din ce în ce mai lipsită de emoţii în care trăm. Boala poate provoca la anumiţi oameni o inflamaţie la nivelul plămânilor, dar cu timpul o relaţie mai deschisă cu lumea exterioară poată fi dezvoltată, prin vindecare. Aerul pe care îl respirăm este cel mai social dintre elemente – în fiecare moment inspirăm ceea ce un altul a expirat. Astfel încât o epidemie de acest tip poate aduce o nouă conştienţă în societate – poate chiar posibilitatea Triformării organismului social.

 
[1] GA 193, Zürich, 27 oct. 1919.
[2] GA 178, 25 nov. 1917.
[3] GA 154, Basel, 5 mai 1914.
[4] GA 175, Berlin, 27 feb. 1917.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *