Munții Retezat – excursie de trei zile în cadrul simpozionului „Sufletul Europei” 2015

Dirk Kruse

Retezatul, în sud-vestul Carpaților, a fost o zonă acoperită de ghețari, însă ghețarii s-au topit și astăzi găsim cele mai multe lacuri lângă vârfuri, în platoul de deasupra pădurilor. Retezatul are aproximativ 100 de lacuri! Cel mai mare lac glaciar din România se află în centrul munților, fiind numit Lacul Bucura.

 

Retezatul ca impresie spirituală

Dacă privim ținuturile României cu ochi școliți pe cale meditativă, putem fi impresionați: Carpații români au o diversitate spiritual impresionantă – legată deseori de o dispoziție interioară fraternă, ușoară și empatică.

Retezatul are un sentiment specific, pe care îl putem avea în toată zona acestor munți – o impresie extraordinară de spiritualitate naturală cristalină și armonioasă precum cerul, care poate – dacă ne deschidem suficient de profund – să transforme inimi și destine. Chiar și pe dealurile de lângă Simeria, la nord de Retezat, poți percepe faptul că deasupra Retezatului cerul pare mai deschis decât în alte locuri. Atât de deschis, având un caracter înalt spiritual, acesta fiind un fenomen caracteristic în general deasupra ghețarilor. Munții obișnuiți au o impresie puternic determinată și direcționată, în comparație cu natura din ținuturile de câmpie. Deasupra ghețarilor e ceva diferit: o puritate și o dispoziție sfântă de primire poate fi găsită, în mod deschis, până sus. Putem compara cu zonele de ghețari din Alpi, cum ar fi Dachstein (1) sau Großglockner, menționat de Rudolf Steiner, care spunea că există o întâlnire a Archailor deasupra lui. O întâlnire a spiritelor timpului (Archai) deasupra zonelor cu ghețari, care a făcut ca timpul nostru să urmărească țeluri divine și evolutive. În mod interesant, Arsenie Boca petrecea câteva săptămâni în fiecare vară lângă Lacul Bucura. Pare limpede că și acest fapt avea un motiv spiritual.

Dacă privim munții din întreg sud-estul Europei, la vest de Marea Neagră – privind în modul în care Rudolf Steiner ne-a sfătuit: citind fizionomia, găsim că formațiunea Retezatului din România și a Munților Rila din Bulgaria sunt concentrate în puncte centrale. Ambele au fost zone cu ghețari – rămânând în prezent doar lacuri. Un alt lucru special, din punct de vedere spiritual: Retezatul este legat de cea mai interesantă personalitate spirituală din România, din secolul XX (Arsenie Boca), iar Munții Rila sunt legați de cea mai importantă personalitate spirituală din Bulgaria, Peter Deunov.

 

Sufletul Europei – Excursie în Retezat 2015

De luni, 24, până miercuri, 26 august 2015 – după partea centrală a simpozionului „Sufletul Europei”, am mers într-o excursie în Retezat cu 35 de persoane din România, Austria, Germania, Elveția, Australia, Italia, Canada și Anglia. Am avut timp să ne bucurăm și să percepem locuri, priveliști, plante și cascade. Dirk Kruse și Cosmin Borcea au condus observațiile și au arătat arbori, plante și animale deosebite. Unii participanți au plecat marți dimineața pentru a atinge vârfurile munților – experiență copleșitoare, vizibilă în fotografii.

De la perceperea formațiunilor și pietrelor și reflectarea în geologia Retezatului, participantul Volker Mastalier din Austria a descris: Împreunarea granitului ce radiază lumină cu bazaltul asemănător lunii este deosebită. Retezatul este un câmp de practicare a trezirii de la o conștiență de oglindire, la o conștiență de lumină interioară!

Am observat plante deosebite, cum ar fi forma armonioasă a gențianei (bot.: Gentiana), omagul (bot.: Aconitum) – ambele folosite în medicina antroposofică – și zâmbrul (bot.: Pinus cembra).


Omag

Zâmbru

Gențiană

 

 

 

 

 

 

Este marcant modul în care poți descoperi intensitatea astrală a omagului, cu flori care lasă impresia unor mici animale. Este folosit pentru vindecarea stărilor puternic febrile survenite brusc, în mod special la copii. Sau cum privești frunzele configurate armonios și florile de un albastrul limpede al gențianei, folosită pentru armonizarea digestiei.

În fața cascadelor frumoase, am descoperit deseori fenomenul-impresie imaginativă al forțelor armonioase, curgând fin, luminos, precum o audiție imensă. Ne-a adus repede într-un spațiu de ascultare și impresiile inspirative din suflet erau: o expansiune foarte fină a binecuvântării, o nobilitate a inocenței și curgeri vindecătoare, un caracter feminin fin cu înțelepciune vindecătoare – precum o tinerețe veșnică. Într-o scurtă impresie de unicitate intuitivă, am intrat într-un spiritual dincolo de forțe și sentimente: ceva precum un spațiu înțelept de vindecare etern-luminoasă, amplă, înaltă și sacră – o cunoaștere pură a vindecării pare că poate fi atinsă aici.

O altă experiență ce îți ia cuvintele a fost privirea văii Pietrele către nord, o trezire în pace, o inspirare a libertății, o privire, o oferire de grație și binecuvântare în demnitate liberă, care a făcut vizibile valorile terne și inspirațiile despre cum să le viețuim în această biografie. La Lacul Bucura, o impresie asemănătoare de la unii participanți, care au ajuns până la lac, a fost: într-o sobrietate o forță de lumină imensă de deasupra părea să lucreze asupra noastră și pretutindeni pe Pământ, o prezență foarte înaltă ce măsoară ce merită să fie primit într-un domeniu mai înalt – luminător și veșnic.


Participanții de la Sufletul Europei la Lacul Bucura – August 2015

 

O sarcină a excursiei a fost de asemenea să regândim simpozionul „Sufletul Europei”. Mulți au descris faptul că au descoperit aici că inima Europei are două laturi necesare, pentru a respira și a fi puternică: formarea clară vest-europeană, cu darurile ei din trecut, și latura empatică, având căldura inimii din zona est-europeană, cu germenii ei speciali pentru viitor. Cineva a spus: România ne dă aripi spirituale, iar altcineva: și ne învață un simț al gândirii inimii.

Revenind din Retezat, ne putem aminti puterea de a oferi lumină și forțe – pentru a aduce mai multă inimă și mai multă limpezime în Sufletul Europei!


Pace și hrană în Munții Retezat

 

(1) La ghețarul Dachstein din Alpii Austriei – Dana Stancea, Lidia Popescu, Mioara Gheorghiu, Vicențiu Berneanu, Mihai Mihăescu și Dirk Kruse – au oferit în vara lui 2009 un seminar de observație – la casa doamnei Halla, fiica profesorului Halla. Acesta i-a oferit lui Ștefan Armenchi, unul din primii antroposofi români, o carte de Rudolf Steiner. Volker Mastalier, care a scris acum – după vizita la simpozionul „Sufletul Europei” 2015 – un articol de observație foarte interesant, în limba germană, a întâlnit la acel seminar din Dachstein pentru prima data antroposofi români.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *