Exerciţii antroposofice pentru nervozitate

Rezumat de Andrei Pinţă

Exerciţii antroposofice

În Egoitate şi nervozitate (GA 143), doctorul Rudolf Steiner indică o serie de exerciţii prin care cei agitaţi, anxioşi, precipitaţi în acţiuni şi vorbe pot să scape de aceste stări nervoase, dar şi pentru cei care suferă de o slăbiciune  a voinţei care, prin aceste exerciţii, poate fi întărită.

Iată care sunt acestea:

Exerciţiul pentru cei care care uită unde-şi pun lucrurile (cheile de la casă, buletinul, broşa, portofelul, etc)  Amnezia afectează profund sănătatea. Ea este un semn al slăbirii corpului eteric.

Pentru a ne aduce aminte unde ne aşezăm lucrurile, putem să ne obişnuim ca atunci când ne aşezăm portofelul, buletinul sau oricare alt obiect să formulăm următorul gând:  „Am pus acest obiect în acest loc!” Totodată vom încerca să ne imprimăm puţin în minte imaginea ambianţei. Astfel vom pune în legătură Eul cu fapta, adăugându-i totodată o imagine.

Trupul eteric dirijat de corpul astral trebuie să aibă întotdeauna capacitatea de a interveni în trupul fizic. Trupul eteric trebuie să domine la rândul său trupul fizic. Când corpul fizic efectuează mişcări pe cont propriu care nu au de-a face cu ceea ce vrea trupul astral, avem o stare nesănătoasă, o preponderenţă a trupului fizic faţă de trupul eteric.

Pentru a combate aceste stări maladive, schimbarea scrisului este un exerciţiu vindecător.  Poţi încerca să scrii un sfert de oră sau o jumătate de oră pe zi astfel încât să nu fii obligat să scrii mecanic ca până acum. Când devii mai atent la ceea ce faci, pui în legătură sâmburele cel mai lăuntric cu fapta.

Un alt curativ pentru fortificarea trupului eteric este parcurgerea lucrurilor pe care le ştim,  nu aşa cum o facem în mod obişnuit, ci invers. Putem să parcurgem acţiunea unor drame sau a unor povestiri pe care le-am citit, a vieţii noastre din ziua precedentă sau a altor lucruri în sens invers, de la sfârşit spre început.

Dacă vrei să scapi de stările nervoase, ai mai putea să faci următorul lucru: examinează unele lucruri pe care le faci simultan cu înfăptuirea lor. Sau poţi să-ţi priveşti propriul fel de a merge, mişcările mâinilor, ale capului, a felului în care râzi. Aceste observaţii au un efect extrem de favorabil asupra consolidării trupului eteric, precum şi asupra dominării acestuia de către trupul astral.

Pentru a îmbunătăţi controlul corpului astral asupra celui eteric, poţi să execuţi din când în când anumite lucruri cu mâna stângă. Steiner însă nu spune nimic dacă exerciţiul funcţionează şi în cazul stângacilor care deja fac toate lucrurile cu mâna stângă.

Exerciţii pentru educarea voinţei

În a II-a parte a articolului, doctorul Steiner dă câteva remedii pentru cei care au probleme cu voinţa. Slăbiciunea voinţei apare pe fondul controlului slab al Eului asupra corpului astral.

Oamenii cu voinţa slăbită sunt de pildă aceia care vor acum ceva şi apoi nu mai vor, însă fără să aibă motive pentru schimbarea bruscă a deciziei.

Un remediu simplu pentru fortificarea voinţei în viaţa obişnuită este acela de a ne înăbuşi anumite dorinţe pe care le avem, dacă prin aceasta nu provocăm daune de niciun fel. Dacă le reprimăm sistematic, se obţine atunci, de fiecare dată, şi pentru orice fel de dorinţă un aflux de forţe de voinţă şi de forţe ale Eului asupra trupului astral.

Renunţarea nu trebuie să aducă însă prejudicii, iar realizarea ei nimic mai mult decât un sentiment de satisfacţie, bucurie, plăcere.

O altă metodă de întărire a voinţei este aceea de a căuta singur motivele pro şi contra pentru a înfăptui sau nu o acţiune (ideal ar trebui să aplicăm această metodă pentru fiecare acţiune pe care o avem în vedere), iar în urma deliberării să executăm sau nu acţiunea. Când stăm în faţa unei alternative, spune Steiner, lăsam ca lăuntric, elementul mai puternic să biruie asupra celui mai slab. Astfel se fortifică într-o măsură extraordinară capacitatea Eului de a stăpâni corpul astral.

Trebuie să ne ferim să nu facem această cercetare, atunci când suntem slăbiţi şi obosiţi, când din neglijenţă nu urmăm niciunul dintre motive. Aparent noi urmăm nu-ul, dar am fost de fapt leneşi.

Controlul eului asupra trupului astral poate fi întărit, dacă îndepărtăm tot ceea ce, în anumite privinţe, creează o opoziţie între noi şi cei din jur. Pentru aceasta va fi necesar să ne facem o datorie din a renunţa la orice critică neîndreptăţită. Cu cât mai mult ne deprindem să ne facem judecăţile independente de atitudinea semenilor noştri faţă de noi, cu atât întărim controlul Eului asupra corpului astral.

Steiner prezintă câteva sugestii legate de înlăturarea oricărei opoziţii dintre noi şi lume:

  • Să nu considerăm că un lucru e rău, doar pentru că ne este incomod
  • Dacă e să emitem o judecată despre oameni, să o facem de preferinţă acolo unde noi înşine nu suntem implicaţi
  • Să ne reprimăm antipatia faţă de cineva care ne-a minţit. Pentru a ne forma o părere despre omul respectiv, putem să observăm zi de zi felul în care acesta îşi pune de acord faptele
  • Să nu punem accentul pe raportul unui om faţă de noi, atunci când vrem să apreciem pe cineva, ci să lăsăm ca faptele să vorbească ele însele şi pe oameni să-i înţelegem prin faptele lor

Rudolf Steiner spune că pentru fortificarea Eului nostru ar trebui să renunţăm la majoritatea judecăţilor noastre, la aproximativ 90% dintre ele.  Prin aceasta viaţa noastră nu va fi însă deloc prejudiciată.

Bibliografie:

Substratul ocult al nervozităţii, GA 143, Editura Triade, Cluj-Napoca, 1994

Tags: