Antroposofie vs. New Age

Fiindcă zvonistica funcționează adeseori atât de eficient, deformând realitatea, ne propunem să arătăm în cele ce urmează de ce antroposofia diferă în foarte multe puncte de mișcarea New Age.

Fundamente

Multe din grupările New Age se centrează în jurul unei personalități de tip guru, de regulă de origine orientală. Caracteristica unui astfel de guru este că învățăturile sale sunt urmate fără a fi puse la îndoială, în virtutea autorității spirituale pe care o are asupra discipolilor.

În schimb, Rudolf Steiner, fondatorul antroposofiei, a insistat ca niciodată să nu fie crezut pe cuvânt. Țelul său, ca om al civilizației europene, a fost să pună bazele unei științe spirituale, cu rezultate ce pot fi verificate în mod metodic.

Energii, vibrații

Veți auzi mai toți apartenenții la mișcarea New Age folosind noțiuni vagi, împrumutate din știința materialistă. Energii sau vibrații joase sau înalte sunt niște termeni impreciși, pe care diferite grupări îi folosesc cu mult drag.

Acești termeni sunt cvasi-inexistenți în antroposofie, care încearcă să ajungă la fapte și forțe spirituale concrete, și în cele din urmă la ființele spirituale (ierarhiile superioare omului).

Epoca Vărsătorului

Adeseori, mișcarea New Age afirmă că își ia numele de la „noua epocă”, aceea a Vărsătorului, care ar fi început deja, sau va începe cât de curând.

Conform antroposofiei, o astfel de Eră a Vărsătorului există, dar abia peste aproximativ 1500 de ani va începe, cu adevărat.

Creștinismul

Grupările New Age dau exemplul unui lung șir de maeștri spirituali, între care îl introduc și pe Iisus, ca fiind unul din marii maeștri. Ele spun că fiecare maestru învață oamenii aceleași adevăruri, sub o altă formă.

Antroposofia admite existența maeștrilor spirituali, dar nu vorbește despre niște adevăruri simple, ce ar fi fost prezentate de toți maeștrii. Din contră, diferențiază foarte mult impulsurile aduse de Zarathustra și de Gautama Buddha în cursul evoluției, spre exemplu. Pentru a le realiza, acești maeștri s-au reîncarnat succesiv, de-a lungul veacurilor.

Însă, mai presus de orice, antroposofia vede în Christos principiul creator al lumilor (Cuvântul sau Logos-ul), care s-a întrupat o singură dată într-un corp fizic. Creștinismul esoteric este, așadar, centrul întregii antroposofii.

Reîncarnare și karma

Învățăturile despre reîncarnare și karma diferă foarte mult. Unele grupări New Age consideră că omul s-ar putea încarna și în animale, de pildă, dacă își încarcă prea mult karma cu fapte imorale.

Antroposofia afirmă însă că acest lucru nu este posibil, deoarece animalele, spre deosebire de om, nu au centrul ființial denumit Eu. Eul uman se exprimă prin poziția verticală, vorbirea articulată și gândire. Legea reîncarnării este valabilă numai pentru om, el fiind singura făptură în care Eul se poate exprima cu adevărat în lumea fizică.

Meditația

Mișcarea New Age merge în general pe meditație de tip yoghin, prin controlul respirației și repetarea unor scurte mantre.

Antroposofia consideră însă acest tip de meditație neadaptat pentru omul european, care are o cu totul altă constituție decât orientalul. De aceea, meditațiile antroposofice fac apel la un complex de reprezentări și sentimente superioare, utilizând mantre în versuri, cu care omul își umple sufletul în mod periodic.

Vegetarianismul și renunțarea la alcool

Pentru orice fel de activitate spirituală, alcoolul este un inconvenient (înlocuiește conștiența Eului) și ar trebui eliminat complet din obiceiurile de consum.

În schimb, unele grupări de tip New Age practică veganismul sau raw-veganismul, pentru așa-zisa purificare a organismului.

Ca de obicei, antroposofia are o poziție mai moderată, ea văzând în lapte și derivatele acestuia cea mai bună substanță, deoarece este într-un echilibru perfect între ceresc și pământesc. Dacă organismul ne permite, este bine să renunțăm la carne, deoarece densifică prea mult corpul. În schimb, alimentația vegană (fără lactate) poate fi periculoasă, deoarece cu timpul sufletul se detașează prea mult de partea corporală și nu se mai folosește corespunzător de aceasta. Ca să nu vorbim de raw-veganism, care elimină și focul (adică tocmai reprezentantul Eului) din alimentație.

Firește că pentru perioade de timp medii, cum sunt posturile, renunțarea la produse de origine animală are efecte binefăcătoare.

Activitatea în societate

Unele grupări New Age mai încurajează retragerea din societate, ascetismul sau abstinența. (Nu discutăm aici aberații evidente, cum e cazul cu gruparea MISA, care propovăduiește, din contră, exacerbarea sexualității.)

Din punctul de vedere al antroposofiei, retragerea din societate și orice practici de austeritate extremă exprimă un egoism fin, deoarece omul participă numai la propria sa evoluție, și abandonează restul umanității, care continuă să decadă. De aceea, antroposofii nu doar că nu se retrag din societate, ci se implică în fiecare domeniu al vieții practice, acolo unde pot aduce o contribuție la evoluția întregii omeniri.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *